Bezoekersadres 's-Gravenweg 620
3065 SH Rotterdam
 
   
 

Compost maken

Algemeen
Compost is een waardevolle meststof en een fantastische grondverbeteraar. U kunt compost kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken van uw groenten- en tuinafval. Het composteren gaat vanzelf, al kunt u wel een handje helpen. Met deze tips heeft u snel resultaat van uw composthoop.

Opzetten
Compostering is een natuurlijk proces, dat afhankelijk van het materiaal en de omstandigheden, korter of langer duurt. Door het gebruik van speciale compostbakken die u bij uw tuincentrum kunt kopen, blijft het overzichtelijk in de tuin en wordt het proces van compostering versneld. Maar ook een losse composthoop werkt snel, als u de volgende regels in acht neemt. Kies een plaats waar redelijk wat zon komt, want warmte versnelt het proces. Begin met een laag luchtig afval en maak grote stukken klein. Werk er wat tuingrond door en strooi er, als de laag zo'n 20 cm dik is, wat compostmaker over. Dan weer een laag van 20 cm, compostmaker erover enz. tot de composthoop een meter hoog is. Nu kunt u hem afdekken met gras of gatenfolie en de natuur zijn werk laten doen.

Wat kan er op de composthoop?
Bijna al het tuin- en keukenafval zijn geschikt om te composteren. Hoe kleiner u het afval maakt, des te sneller zal het proces verlopen. Takken dienen eerst versnipperd te worden. Hiervoor zijn hakselaars te koop. Coniferenafval verteert heel langzaam, dus dat kunt u beter niet op de hoop gooien. Vermijd ook sinaasappelschillen en grote hoeveelheden gras. Een algemene richtlijn: gooi nooit teveel van ťťn materiaal op de composthoop, maar gebruik verschillende soorten afval door elkaar.

Compostversneller en kalk
Bij uw tuincentrum vindt u verschillende compostversnellers. Dit zijn middelen die actieve micro-organismen bevatten die het composteringsproces aanzienlijk vlugger laten verlopen. Ook een laagje kalk tussen de verschillende lagen afval heeft een gunstige invloed op de compostering. Op deze manier geholpen, zal uw composthoop na zo'n week of acht mooie, zwarte grond leveren.

Omzetten
Als u de composthoop een paar keer omzet - de bovenste lagen naar onderen werkt - versnelt u het composteringsproces. Is de hoop te droog, dan kunt u wat water toevoegen.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over compost maken wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.