Bezoekersadres 's-Gravenweg 620
3065 SH Rotterdam
 
   
 

Heesters

Algemeen
Heesters zijn alle houtachtige tuinplanten die na de winter verder groeien waar ze het voorgaande seizoen waren gebleven. Ze sterven dus niet bovengronds af, zoals de vaste planten, maar maken wintervaste scheuten die elk jaar dikker worden. Een simpelere, maar minder nauwkeurige omschrijving luidt: heesters is een ander woord voor struiken. Zonder heesters zou uw tuin elk jaar opnieuw moeten beginnen, daarom kunnen ze met recht de ruggengraat van de tuin worden genoemd. Met deze tips maakt u er ook de blikvangers van uw tuin van.

Groenblijvende heesters
Groenblijvende heesters hebben twee gezichten. In de winter brengen ze kleur in de tuin en in de zomer vormen ze juist een rustige achtergrond voor alle overdadige bloemenkleuren. De keuze is groot: tot het gezelschap van de groenblijvende heesters kunnen we de meest uiteenlopende planten rekenen, van klimop (Hedera) tot de rododendron en de laurierkers (Prunus laurocerasus). Veel groenblijvende heesters kunnen in vorm worden gesnoeid, zoals de buxus, hulst en olijfwilg. Groenblijvende heesters houden van een vochtige grond. Een tip: een paar buxusstruikjes, in bol- of piramidevorm gesnoeid en in mooie potten bij elkaar gezet, geven sfeer aan een winters balkon of terras. Informeer wel even bij uw tuinadviseur of de potten vorstbestendig zijn.

Winterbloeiende heesters
Een tip voor als u ook Ďs winters wilt genieten van kleuren in uw tuin: plant ťťn of meer winterbloeiende heesters op een plek die u vanuit uw huiskamer goed kunt zien. Een paar suggesties:
-  Winterjasmijn bloeit met gele bloempjes van december tot maart. Het is een leiplant die u tegen een muur laat groeien (niet op het noorden).
- De sierkers Prunus subhirtella ĎAutumnalis' wordt zowel in boom als in truikvorm gekweekt. Hij bloeit in zachte winters van november tot de lente.
- Kerstrozen (Helleborus) zijn er niet alleen voor op de vensterbank. Er zijn verschillende variŽteiten, die vanaf december kleur geven aan uw tuin.
- De Viburnum, of sneeuwbal, is een bladverliezende heester die Ďs winters de show steelt met dichte trossen roze bloemen. Ze verspreiden een heerlijke geur.
- Ook de Viburnum Tinus (bladhoudend) bloeit in de winter met witte bloemschermen.

Snoeien
Heesters worden vooral gesnoeid om twee redenen. Ten eerste om een mooie vorm te krijgen en te houden. En ten tweede om ervoor te zorgen dat er voldoende licht en lucht tussen de takken kan komen. Een vast onderdeel van de jaarlijkse snoeibeurt is dan ook het weghalen van dood hout en elkaar kruisende takken. Om te weten wanneer we een bepaalde heester het beste kunnen snoeien, moeten we kijken naar de bloeiperiode. Voorjaarbloeiende heesters als Forsythia, Ribes, Brem en Sering, maken hun bloeiknoppen in de herfst aan en bloeien voor 21 juni. Ze worden gesnoeid als ze zijn uitgebloeid, in de zomer dus. (Na)zomerbloeiende heesters, zoals de Vlinderstruik (Buddleja davidii), maken hun bloemknoppen pas in de lente aan. U kunt ze dus zonder risico in het vroege voorjaar snoeien.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over heesters wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.